Η μαθησιακή αναλυτική αποτελεί μια μετρική η οποία αφορά την συλλογή και ανάλυση δεδομένων τα οποία στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της μάθησης από την πλευρά των εκπαιδευομένων. Από την πλευρά των εκπαιδευτών αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο συλλογής , αναφοράς και ανάλυσης των δεδομένων του μαθήματος με σκοπό την βελτίωση του. Για να μεταβείτε στο παραπάνω εργαλείο επιλέξτε αρχικά το σύνδεσμο “Διαχείριση μαθήματος” και στην συνέχεια το σύνδεσμο “Μαθησιακή Αναλυτική”. Για την δημιουργία νέας μαθησιακής αναλυτικής επιλέξτε το σύνδεσμο “Προσθήκη”.
Στην εμφανιζόμενη φόρμα θα πρέπει να εισάγετε μια σειρά παραμέτρων όπως:
Στην εμφανιζόμενη οθόνη δίπλα στο κάθε στατιστικό μάθησης παρουσιάζονται μια σειρά παραμέτρων. Συγκεκριμένα παρέχονται οι δυνατότητες:
Το επόμενο βήμα έχει να κάνει με τον καθορισμό των στοιχείων-κριτηρίων της μαθησιακής αναλυτικής που δημιουργήσατε. Για να καθορίσετε τα στοιχεία επιλέξτε το σύνδεσμο “Επεξεργασία Στοιχείων”. Εν συνεχεία επιλέξτε “Προσθήκη”.
Στην αναδυόμενη λίστα επιλέξτε όσα από τα στοιχεία της λίστας επιθυμείτε και καθορίστε τις παραμέτρους τους. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι:
Έστω ότι θέλουμε να προσθέσουμε ένα κριτήριο στα στατιστικά που δημιουργήσαμε πχ. “Σχόλια στο Blog”. Εισάγουμε στο κρίσιμο επίπεδο την κατώτερη και την ανώτερη τιμή.Η πρώτη τιμή (υποχρεωτική) είναι η κατώτερη τιμή που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος τύπος παραμέτρου. Η δεύτερη τιμή (υποχρεωτική) είναι η τιμή η οποία αποτελεί το κατώφλι του κρίσιμου επιπέδου.Το ίδιο κάνουμε αντίστοιχα και για το προχωρημένο επίπεδο (υποχρεωτικές και οι δυο τιμές). Τέλος εισάγουμε την τιμή της βαρύτητας (υποχρεωτική) την οποία θα έχει το συγκεκριμένο κριτήριο. Η συγκεκριμένη τιμή χρησιμοποιείται για την βαρύτητα με την οποία θα συνυπολογίζεται η συγκεκριμένη παράμετρος στο σύνολο των στατιστικών. Το τελικό ποσοστό έχει υπολογιστεί σαν μέσος όρος όλων των επιμέρους τιμών όλων των κριτηρίων συνυπολογίζοντας την βαρύτητα του κάθε επιμέρους στοιχείου.
Έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από κριτήρια μπορείτε στην συνέχεια να τα επεξεργαστείτε και να αλλάξετε τις παραμέτρους τους εάν το επιθυμείτε. Αυτό γίνεται μέσα από την επιλογή του συνδέσμου “Επεξεργασία Στοιχείων” για το καθένα από τα κριτήρια που έχετε ορίσει.
Έχοντας ολοκληρώσει τον καθαρισμό των κριτηρίων μπορείτε πλέον να αντλήσετε την πληροφορία των στατιστικών μάθησης από τις επιλογές:
Επιλέγοντας τα “Συνολικά Στατιστικά” για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από-έως) μπορείτε να δείτε αρχικά τους χρήστες που συμμετείχαν σε αυτά και δεύτερον τις “επιδόσεις” που πέτυχαν σε αυτά.
Στο κάθε ένα κριτήριο πατώντας πάνω του εμφανίζονται οι χρήστες που συμμετείχαν σε αυτό.
Επιλέγοντας το σύνδεσμο “Λεπτομέρειες” εμφανίζονται οι συμμετέχοντες των χρηστών στα κριτήρια που έχουμε θεσπίσει. Επιλέγοντας για παράδειγμα το σύνδεσμο “Δημοσιεύσεις στο Blog” και επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο από τους εμφανιζόμενους χρήστες μπορούμε να δούμε το ποσοστό συμμετοχής στα καθορισμένα κριτήρια.